Najčešća pitanja i odgovori

Što je ortodont?

Ortodont je stručnjak za ortodonciju, granu stomatologije koja se bavi poboljšanjem estetike i fukcije zagriza i osmijeha.

Koliko dugo moram nositi fiksni aparatić?

Vrijeme potrebno za nošenje aparatića varira od osobe do osobe, ovisno o dijagnozi , a to procjenjujemo nakon prvog pregleda

Što je sve uključeno u cijenu fiksnog aparatića (bravice)?

Uključeno je postavljanje aparatića, sve kontrole, skidanje aparatića te izrada mobilnog retainera.

Koliko često ću trebati posjećivati ortodonta tijekom liječenja?

Kontrolni pregledi su svakih 4-8 tjedana, ovisno o fazi terapije i o vrsti aparatića.

Hoće li nošenje fiksnog aparatića biti bolno?

Fiksni ortodontski aparat zahtijeva određen period navikavanja. Moguće je da će pacijent osjećati pritisak, a u nekim slučajevima, tijekom kraćeg perioda i bol. Ovo je sasvim uobičajeno i traje 2-3 dana.

Utječe li dob na uspješnost liječenja?

Mehanički postupak koji se koristi za pomicanje zuba pomoću fiksnog aparatića isti je u bilo kojoj dobi. Glavne razlike između tretmana u odraslih i djece su da određene korekcije u odraslih mogu trajati nešto duže jer više nisu u periodu aktivnog rasta kao djeca.

Mogu li birati kakav aparatić ću koristiti tijekom ortodontske terapije?

Prilikom planiranja terapije u dogovoru s pacijentima nastojimo udovoljiti njihovom preferencijama, no preporuku koji ortodontski aparatić je najbolji za pojedinog pacijenta donose specijalisti ortodoncije, u našem slučaju dr. Grgurević.

Može li se aparat nositi samo u jednoj čeljsuti?

U najvećem broju slučajeva aparat se stavlja u obje čeljusti jer samo tako možemo prilagoditi gornju čeljust donjoj i funkcijski stabilizirati zagriz.