Mobilna ortodontska terapija

Već u ranoj dobi možete primijetiti određene simptome koji su indikator da vaše dijete ima problem s nepravilnim zagrizom i treba ortodontsku terapiju.

Neki od simptoma su:

Nepravilno postavljeni zubi, “Šuškanje” prilikom govora, Nepravilno izgovaranje nekih glasova, Spavanje otvorenih usta, Problemi sa žvakanjem

Ako primijetite ove simptome, predlažemo da dijete dovedete na pregled kako bi se utvrdilo je li potrebna terapija te na koji način će se ona provesti.

Mobilni aparatić ima veliku prednost – moguće ga je samostalno ukloniti. Međutim iz tog razloga zahtijeva i disciplinu jer ga je potrebno nositi 10-12 h dnevno.

Preporučamo ga djeci u periodu aktivnog rasta kada potencijal rasta djeluje i na skeletni razvoj čeljusti što direktno utječe i na sam zagriz.

U rijetkim slučajevima nakon mobilne terapije ne treba fiksna terapija, ali uvelike se smanjuje trajanje fiksne terapije ako se mobilni aparat nosi na pravilan način i u adekvatnom periodu odrastanja.

Izgled aparata možemo prilagoditi karakteru pacijenta da vrijeme u terapiji prođe što veselije i bezbrižnije.

Aparatić je obavezno ponijeti sa sobom na svaki kontrolni pregled

HYRAX

Hyrax je fiksni ortodontski aparat kojim se širi nepce odnosno gornja čeljust. Koristi se isključivo kada je gornja čeljust slabo razvijena u širinu. Obično se kod takvih pacijenata viđa izrazito usko nepce, križni zagriz i često je otežano disanje na nos jer je nepce dno nosne šupljine.

Pomoću prstenova fiksirase na prve trajne molare i prve premolare. Vijak se okreće svaki dan i već nakon par dana se vidi pomak jer se pojavljuje razmak između sjekutića. Nakon otprilike 2 tjedna se vijak blokira i aparat ostaje u ustima sljedećih 4-6 mjeseci kao retencija.

Nakon toga slijedi fiksna terapija.

Hyrax ima najbolji efekt u vrijeme mješovite denticije – najčešće između 9-12 godine, ali koristimo ga i kasnije.

Novi pacijenti mogu potpuno besplatno bilo koji dan dogovoriti prvi pregled i konzultaciju s našom specijalisticom ortodoncije dr. Vedranom !

Ostale usluge